buurtwerker Nilufer CankayaIn Dordrecht-West ligt de wijk Wielwijk. Dat is het werkterrein van buurtwerker Nilufer Cankaya. Vanuit haar kantoor in wijkcentrum De Admiraal organiseert ze samen met buurtwerkers en wijkbewoners allerlei activiteiten om de buurt samen te brengen, ook in corona-tijd.

Betrokken bij de meest kwetsbaren

De Wielwijk is een klein wijkje waar veel mensen van verschillende nationaliteiten wonen. Het gemiddelde inkomen van de bewoners is lager dan in andere wijken van Dordrecht. Er wonen veel alleenstaanden en uitkeringsgerechtigden, en enkele gezinnen. In De Wielwijk is er dan ook sprake van veel armoede en eenzaamheid. Veel buren durven in corona-tijd niet bij elkaar op bezoek. Het wijkcentrum De Admiraal kan een goed alternatief zijn om elkaar te ontmoeten. Nilufer: “Elke ochtend is het wijkcentrum geopend met een koffie-uurtje voor eenzame buurtbewoners. Bij het koffie-uurtje kunnen we prima rekening houden met de corona-maatregelen. De stoelen staan 1,5 meter uit elkaar, alle meubelen worden na afloop gereinigd en je kunt altijd je handen desinfecteren. Dat lukt in een reguliere huiskamer vaak niet. Ook worden er cursussen gehouden voor kwetsbare groepen, zoals creatief leven of mantelzorg. En gaat iedere dag het inloopspreekuur door.”

Buurtwerk in coronatijd

Nilufer is vorig jaar augustus begonnen. “Toen organiseerden we veel activiteiten buiten met het activiteitenprogramma Zomertoer, zoals speelmiddagen voor kinderen en een picknick of een dansuurtje voor de volwassenen. Helaas brak de tweede golf uit, en moesten we een stapje terug doen. Wel brachten we kerstbomen naar wijkbewoners die het niet breed hadden. Of we maakten soep voor hen. Voor de komende lente hebben we leuke plannen. We gaan drie kindermiddagen organiseren op het plein in samenewerking met De Speel-o-theek. Voor de volwassenen komt er een Repair Café voor de deur van De Admiraal en we gaan samen zwerfvuil opruimen. Vorig jaar vierde Dordrecht zijn 800-jarig bestaan, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar willen we op kleine schaal vieren dat de stad 800 jaar stadsrechten had.”

Bewoners aan het woord

Een ludieke actie was het filmpje op facebook dat gemaakt was door de buurtwerkers. Collega Karim de Kool werd gefilmd door een kennis. Hij interviewde buurtbewoners over hoe ze de coronatijd ervaarden. Nilufer: “In het kort: van alles mogen tot bijna niks meer mogen. Niet kunnen sporten, geen bezoek meer aan oudere mensen in de buurt of in het ziekenhuis. Niet meer je familie in het thuisland opzoeken. Een zware tijd! Maar er zijn ook lichtpuntjes. Een man die in coronatijd vrijwilliger werd bij het Buurtwerk. Buurtvaders die boodschappen deden voor mensen met een beperking. Of het verhaal van een vrouw die zich zorgen maakte over haar 82-jarige buurvrouw. Die durfde uit angst om besmet te raken met het virus niemand binnen te laten. Een praatje werd bij de deur gemaakt, op afstand. Pas een half jaar later durfde de oudere vrouw haar langzaam binnen te vragen voor een kopje koffie. En nu … heeft ze inmiddels een scootmobiel en maakt ze elke dag een rondje door de wijk en praat met iedereen. Haar buurvrouw vindt het knap dat ze van iets negatiefs toch iets positiefs heeft weten te maken. Iedereen in het filmpje kijkt uit naar een corona-vrij Wielwijk. ”Weer op vakantie”,  wordt er geroepen “naar het terras, kinderen knuffelen, lekker uit eten, sporten, familie bezoeken. En een zaaltje huren om alle verjaardagen te vieren die we gemist hebben. Kortom, als het normale leven weer terugkeert, gaat Wielwijk een feestje bouwen.” Ook het filmpje bekijken? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Bewoners aan het woord

Buurtwerk Dordrecht is er voor jou!

Onze Buurtwerkers zijn er als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken, maar ook als je een leuk initiatief in gedachten hebt. Heb je een vraag over vrijwilligerswerk, hulp nodig in het overzicht krijgen van je financiën of zorgen over eenzaamheid? De Buurtwerkers zijn altijd nieuwsgierig naar jouw ideeën. Denk jij erover na om een activiteit te organiseren om de sfeer in jouw buurt te verbeteren? We helpen je graag op weg!

Klik hier voor onze contactinformatie