Buurtinitiatieven

Door de hele stad zijn bewoners actief in hun straat of buurt. Denk aan samen afval prikken, het opknappen van een speeltuin, het organiseren van een straatontbijt of het buitenzetten van de vuilnisbak voor de buren. Al deze activiteiten, groot en klein, maken dat het fijn wonen is in Dordrecht. Bewoners doen dit op eigen initiatief of zij organiseren zich samen meer. Buurtwerk ondersteunt waar nodig. Het kan zijn met het leggen van contacten met andere organisaties, het betrekken van je buren bij een idee of hoe je aan materiaal kan komen.

Voorbeelden:

  • Buren(dag)activiteit; organiseer samen met je buren een borrel, een straatterras, afvalprikken, rommelmarkt, koningsdag (spelen), lichtjestocht etc.
  • Onafhankelijk bewonersplatform Buurtplu: hier hebben inwoners van Kromhout-Kasperspad een eigen stem. Op verschillende manieren proberen ze het onveilige gevoel van de buurt tegen te gaan en de wijk weer levendig en vrolijk te maken. Bijvoorbeeld door samen met Buurtwerk Dordrecht ontmoetingen en activiteiten te organiseren.
  • Tuinmomentje Dubbeldam; wijkbewoners ontvangen andere bewoners in hun tuin voor een praatje, rondleiding of een rustmomentje.
  • Kinderactiviteiten Sterrenburg; twee wijkbewoners misten ruimte voor kinderen om te spelen. Nu worden er door hen met regelmaat een kindermiddag georganiseerd. Buurtwerk faciliteert in ruimte en helpt bij de middag. En zijn deze twee dames bezig met het realiseren van een speelplek in hun buurt.
  • Lief en Leedstraten waarbij een straatbewoner een budget beheert voor de straat om attenties te kopen, voor en namens te buren. Zoals een fruitmand bij ziekte of babykleding bij een pasgeboren kind.
  • Voedseluitgiftepunt voor bewoners die niet in aanmerking komen voor de voedselbank