Nienke van Wijngaarden is buurtverbinder bij Buurtwerk Dordrecht. Ze heeft de wijken Reeland en Stadspolder onder haar hoede. Als buurtverbinder ondersteunt ze zowel eenmalige als terugkerende bewonersinitiatieven.

Nienke: “Eigen regie is hierbij het toverwoord. Ik kijk naar wat bewoners nodig hebben en wat er leeft in de straat, maar bewoners nemen zelf het initiatief. Bij klachten over hondenpoep of geluidsoverlast kunnen ze zich bijvoorbeeld verenigen. Echter, niet alleen bij klachten verbind ik buurtbewoners, ook bij een initiatief als een rouw- en verliesgespreksgroep of een buurtfeest. Zoals ik deed bij de bewoners het vrolijke buurtje Land van Valk in de wijk Reeland: we hebben afgelopen jaar corona-proof kerst-activiteiten georganiseerd en nu ook voor Koningsdag de krachten gebundeld.”

Hartverwarmende activiteiten
Afgelopen kerst organiseerden ze een heel divers kerstprogramma met muzikanten en toneelspelers in samenwerking met de speeltuin, de kringloopwinkel en de toneelvereniging. Ook bedachten bewoners de 1+1 win-actie. Hierbij vroegen ze aan bewoners: voor wie wil jij een lichtpuntje zijn of ben je zelf dat lichtpuntje? Uit de aanmeldingen werden door ons kandidaten verkozen die een samen met elkaar genoten van een lunch aan huis.

Speurtocht in de meivakantie 2021
Die hartverwarmende activiteiten smaakte naar meer. Daarom organiseert de bewonersgroep van het Land van Valk samen met Buurtwerk Dordrecht en een Dordtse sportpartner komende meivakantie (van 24 april tot en met 8 mei) een speurtocht voor de kinderen van de basisschool. Nienke: “Tijdens die speurtocht gaan kinderen op zoek naar tonnen, die bewoners verstopt hebben in hun voortuinen. Toevallig valt Koningsdag in de deze periode. Het is dan ook niet voor niets dat in de tonnen Oudhollandse spelletjes zitten als blikgooien, zaklopen en spijkerpoepen. Kinderen kunnen deze activiteiten samen met papa of mama doen, of met opa en oma. Het is een ontspannend uitje, op eigen gelegenheid, voor het hele gezin. Je hebt twee weken de tijd om de speurtocht te doen, dus je kunt zelf een dag kiezen. Prima, in tijden van corona: het wordt niet te druk in de buurt, je kunt goed afstand houden en je hebt twee weken lang een Koningsdag-gevoel in plaats van één dag.”

De speurtocht is bekend gemaakt middels flyers in de wijk, bij en middels een persbericht in de stadskrant. De speeltuin is een afhaalpunt voor de speurtochtkaarten. Je hoeft je niet aan te melden. Nienke: Als het aan ons ligt, hoeft geen enkel kind zich te vervelen tijdens de meivakantie.”

Balkon- en tuinbingo Koningsdag 2021
Ook voor andere bewoners in de wijk Reeland zit het Buurtwerk Dordrecht niet stil. Voor mensen die van bingo houden organiseren de buurtwerkers een heuse balkon- en tuinbingo op Koningsdag zelf! Nienke: “Een bingo die je apart, maar toch samen kunt doen. Bewoners spelen bingo vanaf het balkon van hun flat, of vanuit de tuin van hun huis. Voor de woningen of flats worden de bingonummers omgeroepen middels een geluidsinstallatie. De tuin- en balkonbingo is volledig corona-proof, je kunt prima 1,5 meter afstand houden en de prijzen worden na afloop in de portieken gelegd. En er komt hoog bezoek! De presentatie is in handen van niemand minder dan de Koning en Koningin van Reeland. In samenwerking met de plaatselijke toneelvereniging.”

Buurtwerk Dordrecht heeft al vernomen dat dit initiatief enthousiast ontvangen wordt door de bewoners. Het brengt gezelligheid en geeft deze Koningsdag in Reeland toch een speciaal randje.