Jessica van der Waal is sociaal makelaar bij Buurtwerk in de gemeente Dordrecht. Door de eerste lockdown veranderde haar werk van de ene op de andere dag. “Opeens kon ik niet meer naar de wijkbewoners toe. Mijn telefoon zat aan m’n oor vastgeplakt, maar dat is niet hetzelfde.’ Daarom bedachten Jessica en haar collega’s creatieve manieren om de mensen toch te ontmoeten en online overleggen persoonlijk te maken.”

Bakkie pleur voor de deur

Jessica’s creatieve aard kwam goed van pas tijdens de eerste lockdown. ‘In de eerste weken waren we angstig. We wisten niet goed wat de risico’s waren voor onszelf en de wijkbewoners. Veel meer dan urenlang bellen konden we niet.’ Maar gelukkig werd sociaal werk al snel als cruciaal beroep gezien. ‘We mochten de wijk weer in! En dat is waar we thuishoren. We barstten van de creativiteit en kwamen met het ene na het andere idee om op een nieuwe, veilige manier ons werk te doen.’ Zo ging Jessica op pad met bossen tulpen, twee klapstoeltjes en een thermoskan voor een kopje koffie of thee bij de deur. Nu heeft het een nieuwe naam gekregen, een bakkie pleur voor de deur. ‘Als jij niet voor een kopje koffie naar het wijkcentrum kunt komen, komen wij toch gewoon naar jou toe?’

Lees het hele artikel

Het coronavirus veranderde niet alleen Jessica’s uitvoerende werk, maar ook de overleggen. Net als de rest van Nederland vergaderden zij en haar collega’s via Teams of Zoom. Lees het hele artikel om meer te lezen over creatieve ideeën en hoe juist dat hielp om aandacht te hebben voor de mens achter het probleem.

Lees het artikel van Sociaal Werk Werkt!