Karim de Kool van Buurtwerk Dordrecht

Karim de Kool van Buurtwerk Dordrecht

Op 11 maart 2021 werd de Buurtkamer aan het Kasperspad in Dordrecht geopend. Hiermee ging een langverwachte wens van de bewoners in vervulling: een eigen plek! Buurtkamer Kasperspad is een bruisende plek om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren, onder begeleiding van Karim de Kool van Buurtwerk Dordrecht.

Van de speeltuin naar dé Buurtkamer

Het Kasperspad ligt in de wijk Kromhoutgebied en is onderdeel van het 19e-eeuwse Schilgebied. Dit heet niet voor niets zo, de huizen zijn in de 19e eeuw gebouwd. Karim: “Dit gebied is een blauwdruk van de maatschappij. Monumentale panden liggen naast sociale huurwoningen. De bevolkingssamenstelling is heel gevarieerd, met allerlei nationaliteiten en inkomensgroepen.” Karim werkt in het gebied sinds afgelopen zomer. Hij merkte dat bewoners een grote behoefte hadden aan een eigen plek.

Karim: “Ik deed aan ambulant werk in de wijk en organiseerde activiteiten in de speeltuin, maar er was geen plek om samen te komen. Het dichtstbijzijnde wijkcentrum is De Eendracht, en dat is voor de bewoners van het Kasperspad te ver.” Het voormalige pand van Yulius – geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen – stond leeg. Karim: “Ik dacht ‘één en één is twee’, een ongebruikt pand kan prima gebruikt worden als (tijdelijke) ontmoetingsplek voor de bewoners. In 2022 gaat het gebouw plat, de gemeente wil daar huizen bouwen.” Hij nam contact op met de gemeente en de projectontwikkelaar en kreeg permissie om het pand als anti-kraak bestemming te gebruiken.

Karim: “Dat was goed nieuws. Het gebouw was al gebruiksklaar, het moest alleen nog ingericht worden. Dat gebeurde met donaties van de kringloopwinkel en bewoners. Samen met vrijwilligers werd het gebouw omgetoverd tot een paleisje. In november waren we klaar om van start te gaan. Toen gooide de tweede lockdown roet in het eten.” Als alternatief bedacht Karim om samen met de Kinderknutselclub quarantainetasjes te maken. En werd de wedstrijd ‘Versier je Raam’ bedacht. Wie zijn raam in de mooiste kerststijl transformeerde, won een leuke prijs. De kerstactiviteiten werden samen met de Straatpraatje georganiseerd, een actieve bewonersgroep, ondersteund door het Buurtwerk.

De officiële opening wordt nog even uitgesteld. De Buurtkamer is sinds 24 maart geopend voor specifieke doelgroepen, kunnen buurtbewoners langskomen voor een praatje, houdt de bewonersgroep vergaderingen en is het inloopspreekuur geopend. Karim: “Het inloopspreekuur organiseren we samen met de gemeente, de handhaving, de politie en het Buurtwerk. Mensen kunnen er terecht met allerlei vragen op het gebied van zorg en welzijn, maar ook voor een goed idee als een geveltuintje. De actieve bewonersgroep komt bij elkaar om de wijk weer positiever te maken. Die is de afgelopen tijd negatief in het nieuws gekomen vanwege overlastsituaties van dak-en thuislozen die in de nabijgelegen opvang van het Leger des Heils-verblijven. De bewonersgroep wil die negatieve spiraal doorbreken en de sociale cohesie vergroten.”

Nog veel meer activiteiten

Karim heeft wilde plannen voor de Buurtkamer. “Zoals een Cultuurfestival met podia en kraampjes, waarbij talenten uit de wijk hun kunsten kunnen vertonen. Maar ook een speelotheek en een Rommelroute: mensen kunnen in hun eigen tuin hun overtollige spullen verkopen. Ook willen we structurele activiteiten organiseren als een koffie-inloop, huiswerkbegeleiding, thema-avonden als laaggeletterdheid en een kinderinstuif: De kinderen leveren hun mobieltje in en gaan ouderwets knutselen, kleien of sjoelen.”

De bewoners zijn erg blij met de Buurtkamer, de behoefte is gestild. Maar ook de gemeente Dordrecht is erg enthousiast. Zo was er al een integraal plan van de gemeente om de sociale cohesie van het Kasperspad te bevorderen, op dringend advies van de gemeenteraad. De Buurtkamer komt dan ook precies op het goede moment, de wens van de bewoners en het plan van de gemeente is overlappend. Om structureel tot een goede ontmoetingsplek voor buurtbewoners te komen.

Buurtwerk Dordrecht is er voor jou!

Onze Buurtwerkers zijn er als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken, maar ook als je een leuk initiatief in gedachten hebt. Heb je een vraag over vrijwilligerswerk, hulp nodig in het overzicht krijgen van je financiën of zorgen over eenzaamheid? De Buurtwerkers zijn altijd nieuwsgierig naar jouw ideeën. Denk jij erover na om een activiteit te organiseren om de sfeer in jouw buurt te verbeteren? We helpen je graag op weg!

Klik hier voor onze contactinformatie