In de Dordtse wijken Wielwijk en Crabbehof bevinden zich acht Lief & Leed-straten. De gemeente Dordrecht heeft hiervoor een potje met geld beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen bewoners van de Lief & Leed-straat een andere straatbewoner opgeven die wel een kleine attentie verdient. Een goed voorbeeld van sociale vernieuwing in deze participatiesamenleving.  

De Lief & Leed-straten worden ondersteund door de sociale onderneming Wijk voor Wijk en de buurtwerkers van Buurtwerk Dordrecht. Want het buurtwerk kent zijn straten en bewoners. Daarom benoemen de buurtwerkers de Lief & Leed-straten. Buurtwerker Charlotte Rameckers: “En dat doen we van harte. Ook kiezen we Gangmakers uit en ondersteunen hen. Gangmakers zijn een of twee betrokken bewoners uit de straat die ervoor zorgen dat bewoners meer met elkaar in gesprek gaan en mogelijk meer op elkaar letten. Bij de Gangmaker kun je aangeven welke andere bewoner volgens jou wel een attentie kan gebruiken. Bijvoorbeeld iemand die net uit het ziekenhuis komt of die wel wat steun kan gebruiken na een moeilijke tijd en die blij zijn met een bloemetje of een fruitmand, en een beetje aandacht.”  

Burenhulp, aandacht voor elkaar en het delen van lief en leed
De Gangmaker beheert de pot van €150. Hieruit worden de attenties bekostigd. Verder maakt de Gangmaker de actie bekend bij de andere buren. Dankzij dit initiatief steken bewoners elkaar een hart onder de riem, leren ze elkaar beter kennen, wordt de saamhorigheid vergroot en de straat een prettige straat om in te wonen. Met als voornaamste reden: burenhulp, aandacht voor elkaar en het delen van lief en leed. Omdat elke Gangmaker zijn eigen draai geeft aan de acties, is ook elke Lief & Leed-straat anders. Bij de ene straat werden er tijdens Nieuwjaar oliebollen uitgedeeld, bij een andere straat magneetvlinders tijdens Valentijnsdag. Reed er een bakfiets met muziekinstallatie door de straat. En met Pasen trok een paaskip door de straat om eitjes uit te delen.  

Goed voorbeeld doet goed volgen
Buurtwerk Dordrecht kwam op het idee van de Lief & Leed-straten tijdens de opening van een Wijk voor Wijk-vestiging in de wijk Crabbehof. Wijk voor Wijk  begeleidt mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in het optimaliseren van hun talenten en mogelijkheden. Charlotte: “Daar werden de activiteiten van Opzoomer Mee Rotterdam gepresenteerd: laagdrempelige initiatieven die zorgen voor een goede sociale cohesie en een prettige woonomgeving.” Even een stukje geschiedenis: het begrip ‘opzoomeren’ ontstond in de Opzoomerstraat, een straat in Rotterdam, in het Nieuwe Westen in Delfshaven. In de jaren ’90 van de vorige eeuw toonde de Opzoomerstraat  geen vrolijke aanblik: verloederde drugspanden, vervuilde straten, veel drugsoverlast en een onveilig gevoel domineerden het straatbeeld. Bewoners besloten zelf de straat aan te vegen, verlichting aan te brengen en de panden op te fleuren met bloembakken en geveltuintjes. En de politie ontruimde de drugspanden. Met bloembakken en geveltuintjes alleen redt je het niet. Dus werden door straatfeesten, barbecues en spelletjesdagen 

de bewoners samengebracht en ontstond het begrip ‘opzoomeren’. Al snel volgden andere Rotterdamse straten met sociale problematiek en stond de Opzoomerstraat symbool voor de sociale vernieuwing van heel Rotterdam.

Lief en leed attentie van de burenLief en leed attentie van de buren

Overweldigende reacties
Anno 2021 focust Opzoomer Mee Rotterdam, naast het stimuleren van laagdrempelig bewonersinitiatieven, zich ook op maatschappelijke thema’s als taalontwikkeling en de aanpak van zwerfvuil. Charlotte: “En dus ook op de Lief & Leed-straten. Er zijn inmiddels 600 Lief & Leed-straten in Rotterdam. Inmiddels is het initiatief uitgerold over andere steden, waaronder Dordrecht. Oss is de volgende op het lijstje.” 

Zo’n initiatief starten in corona-tijd was voor Buurtwerk Dordrecht bepaald geen sinecure. Charlotte: “Tijdens de pilot hadden we tien straten op het oog, vijf in Wielwijk, vijf in Crabbehof. Dat zijn er uiteindelijk acht geworden. Maar daar zijn we heel trots op. Ook de gemeente is positief. Die beraadt zich nog over het uitrollen van meerdere Lief & Leed-straten in Dordrecht. In ieder geval, de positieve reacties van bewoners van de huidige straten zijn overweldigend. Tijdens de laatste Gangmakers-bijeenkomst bleek hoe verbaasd de Gangmakers hier over zijn. Dat vind ik wel grappig om te zien. Het delen van lief en leed vormt bij iedereen een enorme eye-opener.” 

Buurtwerk Dordrecht is er voor jou!

Onze Buurtwerkers zijn er als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken, maar ook als je een leuk initiatief in gedachten hebt. Heb je een vraag over vrijwilligerswerk, hulp nodig in het overzicht krijgen van je financiën of zorgen over eenzaamheid? De Buurtwerkers zijn altijd nieuwsgierig naar jouw ideeën. Denk jij erover na om een activiteit te organiseren om de sfeer in jouw buurt te verbeteren? We helpen je graag op weg!

Klik hier voor onze contactinformatie