Wijkkrant De Galerij verschijnt al 15 jaar in de wijken Crabbehof en Zuidhoven te Dordrecht. Drie jaar geleden kreeg de krant een nieuwe look en feel en veranderde de naam in Galerij Magazine. De redactie bestaat uit enthousiaste wijkbewoners, die precies weten wat er speelt in de wijk en de verhalen ophalen bij wijkbewoners. In het kader van bewonersparticipatie krijgen zij een stem in de wijkkrant. De redactie wordt ondersteund door Buurtwerk Dordrecht en TIEN Plus, de uitgever van de acht wijkkranten die Dordrecht rijk zijn 

Nieuws uit de wijk

Buurtwerker Ina de Jong: “Er zitten veel schrijftalenten in de redactie, die de wijk door en door kennen.  Echter, niet alleen de redactieleden dragen onderwerpen aan tijdens de redactievergaderingen, ook ik draag mijn steentje bij. Ik kan een aanvulling zijn, omdat ik niet alleen weet wat er speelt in de wijk, maar ook nieuws kan brengen over activiteiten van onze netwerkpartners. Zoals WIJ Crabbehof, een organisatie die enthousiaste vrijwilligers koppelt aan geïsoleerde ouderen. Of Wijk voor Wijk, een participatieproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt dat klussen verricht voor de wijk.” Daarnaast faciliteert Buurtwerk Dordrecht de redactievergaderingen in het wijkcentrum en ondersteunt Ina de redactie in het groeiproces om iedere keer weer tot een geslaagde editie te komen. Ina: “Galerij Magazine heeft nog geen hoofdredacteur/coördinator.  Dus bewaak ik voorlopig de planning. Komen redacteuren en de opmaker hun afspraken na? Lopen ze ergens tegenaan? Halen ze de deadline? Ik bemiddel in dat groeiproces, zodat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen functioneren.” 

Van tiny house tot belastinghulp

Galerij Magazine komt vier keer per jaar uit. Het lukt de redactie elke keer weer een interessante editie uit te brengen. Zoals nieuws over het Financieel Hulphuis van MEEVivenz, belastinghulp voor mensen die geen belastingconsulent kunnen betalen; een bericht van de sociaal makelaar die de eenzaamheid onder 65-plussers in de wijk in kaart wil brengen; adviezen van de Drechtse Stromen om energie te besparen, aangezien Crabbehof de eerste gasvrije wijk is van Dordrecht; het project Lief & Leed-Straten, waarbij attenties voor kwetsbare buurtbewoners worden gekocht om hen een hart onder de riem te steken; het proces dat volgt de plaatsing van tiny houses in de Dresselhuisstraat en het uitdelen van speelgoedpakketten voor arme gezinnen in de wijk door Stichting Adama.

Ina: “Kortom, Galerij Magazine is een goede informatievoorziening met een sociale component, voor de hele wijk, waar zowel de redactieleden als de wijkbewoners naar uit kijken. We krijgen dan ook veel complimenten. Naast dat de redactie zelf op zoek gaat naar onderwerpen, weten scholen, verenigingen, theaters, kunstenaars, winkeliers, bewonersinitiatieven, netwerkpartners, woningbouwcorporaties en de gemeente ons goed te vinden voor persberichten. Zo krijg je een symbiose van nieuwswaarde, die de wijk ten goede komt.”

Wil je contact met de redactie of eerdere edities digitaal doorbladeren? Klik dan hier.

Buurtwerk Dordrecht is er voor jou!

Onze Buurtwerkers zijn er als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken, maar ook als je een leuk initiatief in gedachten hebt. Heb je een vraag over vrijwilligerswerk, hulp nodig in het maken van je huiswerk of zorgen over eenzaamheid? De Buurtwerkers zijn altijd nieuwsgierig naar jouw ideeën. Denk jij erover na om een activiteit te organiseren om de sfeer in jouw buurt te verbeteren? We helpen je graag op weg!

Klik hier voor onze contactinformatie