Als er in woordenboeken foto’s stonden, dan zou naast “bevlogenheid” een afbeelding van Ragna Bottse staan. Ragna is onderdeel van WIJ Crabbehof; een initiatief opgezet om eenzaamheid onder senioren tegen te gaan. Als ze praat over haar project hoor je de trots in haar stem.

En daar heeft ze alle reden toe. Het is een relatief jong project dat in een 4 jaar 140 senioren en 110 vrijwilligers aan zich heeft verbonden. Het is een initiatief van Buurtwerk Dordrecht, Aafje en Protestantse Zorggroep Crabbehof (PZC). In de afgelopen jaren verkenden ze meerdere thema’s en ontdekten ze dat eenzaamheid onder senioren de meeste aandacht verdiende.

Sterk verhaal
Ragna: “Als ik zie wat we vanaf 2016 voor elkaar hebben gekregen, dan ben ik echt onder de indruk. Ik heb al heel veel initiatieven meegemaakt, maar hier staat zo’n sterk verhaal. Ieder jaar komen er weer meer mensen bij. En de vrijwilligers krijgen best wel een pittige training. Over eenzaamheid en rouwverwerking bijvoorbeeld. Dat vraagt iets van ze. En toch blijven ze komen.”

Te knuffelig
De mensen achter WIJ Crabbehof ondersteunen eenzame senioren en brachten ze bij elkaar. In coronatijd lukte dat niet altijd even goed. “Bijeenkomsten op anderhalve meter, dat werkte niet”, aldus Ragna. “Daar zijn ze te knuffelig voor. Maar gewoon een praatje maakte al zo’n verschil. We hebben de mensen echt gemist. Ik heb er zoveel opa’s en oma’s bijgekregen. Allemaal lieve mensen die in je hart zijn gaan zitten.”

Crabbehof stiekem het leukst
Haar persoonlijke drijfveer is om mensen handvatten te geven in het leven. Zelf komt ze uit Suriname. Haar ouders lieten hun land achter om hun kinderen een betere toekomst te geven. Zelf deed ze eerst commercieel werk, maar maakte de overstap naar de sociale sector. “Het was een uitdaging. Maar de moeite waard. Ik heb inmiddels een aantal wijken gezien, maar deze vind ik stiekem het leukst.”

Wandelfit
Corona kan voor WIJ Crabbehof niet snel genoeg uit de wereld verdwijnen. Je hoort het ongeduld in Ragna’s stem: “Heel veel van onze activiteiten zijn door corona niet doorgegaan. De sessies met de bewegingsagoog, Margiet de Mol, zijn inmiddels wél weer opgepakt. Alle senioren op een stoel en dan zoveel mogelijk bewegen. Hilarisch. Dan legt Margriet uit wat er in je lijf gebeurt als je een pijntje voelt. Of we gaan weer duo-fietsen. De senior en vrijwilliger naast elkaar en dan lekker de buitenlucht in.”

Boordevol ambitie
Er zit veel ambitie in het team om nog veel meer te doen en te bereiken. Er zijn nog veel verbindingen te maken en instanties te betrekken. Maar enthousiasme heeft ook kaders nodig. Daarom is WIJ Crabbehof nu bezig zichzelf duidelijker vorm te geven en te presenteren. “Want op een gegeven moment kijk je om je heen en denk je “Oh, zijn we hier al? We zijn nu eigenlijk pas goed op stoom. Daarom worden we nu professioneler en herkenbaarder. Dat noemen wij hier ‘WIJ Crabbehof 2.0.’ En we hebben er zin in. Op naar de toekomst!”.

Buurtwerk Dordrecht is er voor jou!
Onze Buurtwerkers zijn er als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken, maar ook als je een leuk initiatief in gedachten hebt. Heb je een vraag over vrijwilligerswerk, hulp nodig in het overzicht krijgen van je financiën of zorgen over eenzaamheid? De Buurtwerkers zijn altijd nieuwsgierig naar jouw ideeën. Denk jij erover na om een activiteit te organiseren om de sfeer in jouw buurt te verbeteren? We helpen je graag op weg!

Klik hier voor onze contactinformatie