In onze wijkcentra in Dordrecht werken we sinds half november met vrijwillige gastheren en gastvrouwen. Zij volgden een speciale training waarmee ze bezoekers gastvrij kunnen ontvangen en een warme, laagdrempelige ontmoetingsplaats kunnen bieden.

Marijke Philippus van Buurtwerk Dordrecht is medeverantwoordelijk voor de centrumcoördinatie van wijkcentra De Admiraal en De Koloriet, Trefpunt De Nieuwe Stoof, WIJkhaven De Staart en Cultureel Centrum Sterrenburg. Marijke: “In al onze locaties willen we een soort huiskamer van de wijk-sfeer uitstralen. Een gemoedelijke plek waar mensen zich thuis voelen. Met de inzet van vrijwillige gastvrouwen en -heren willen we zo’n laagdrempelige sfeer creëren. In samenwerking met INZET078! hebben we een opleiding voor onze gastvrouwen en -heren verzorgd.”

Leerzame training

Negen mensen werden geselecteerd voor de training. Marijke: “We waren op zoek naar gemotiveerde, vriendelijke, leergierige en servicegerichte mensen die minimaal drie dagdelen per week beschikbaar waren. De uiteindelijke groep was heel divers en had een positieve energie. Sommigen werkten al als vrijwillig receptionist in het wijkcentrum, voor anderen was het werk compleet nieuw. De deelnemers hebben afgesproken bij elkaar op de werkplek te gaan kijken; en er is volgend jaar een terugkomdag.”

De training bestond uit vijf bijeenkomsten, waarbij de cursisten informatie kregen over gastvrijheid, communicatie, hygiëne en het voedselveiligheidssysteem HACCP. Marijke: “In de laatste bijeenkomst hielden we een Aan de slag-sessie over samenwerking in teams. En hoe deelnemers de nieuwe kennis kunnen toepassen op de werkplek.”

Leerstof in de praktijk

De pas opgeleide gastheren en -vrouwen werken sinds een paar weken in het wijkcentrum. Ze ontvangen bezoekers, staan ze (telefonisch) te woord en brengen ze met de juiste persoon in contact. Ze houden de boel lekker schoon en veilig en zorgen voor een piekfijne uitstraling. Verder ondersteunen ze medewerkers bij grotere activiteiten en draaien ze bijvoorbeeld bardiensten.”

Dezelfde benadering en bejegening

Marijke: “Bij Buurtwerk Dordrecht werken we hard aan een warme, laagdrempelige sfeer in onze wijkcentra. De gastheren en vrouwen zijn een heel welkom onderdeel van dit proces. Daarnaast hebben we in de toekomst mooie plannen voor hen, bijvoorbeeld als het gaat om het beantwoorden van vragen over de sociale kaart van de wijk. Ze worden dan echt een vraagbaak voor de wijk.”

Wil je graag bijdragen aan een positieve toekomst van de wijk? En ben je 12 uur per week beschikbaar? Word dan ook gastheer of -vrouw in één van de wijkcentra van Dordrecht. Geïnteresseerd? Neem contact op met marijkephilippus@buurtwerkdordrecht.nl. Bij voldoende interesse kan in de loop van 2023 weer een nieuwe training worden aangeboden.